WARUNKI UŻYTKOWANIA MEBLI

  • Używaj mebli zgodnie z ich przeznaczeniem.
  • Unikaj długotrwałego kontaktu z wilgocią elementów: drewnianych, laminowanych.
  • Wycieraj do sucha miękką szmatką lub bibułą, zapobiegnie to puchnięciu, odkształcaniu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki.
  • Nie używaj szorstkich materiałów, które mogą uszkodzić powłokę ochronną i doprowadzić do nieodwracalnych zmian.
  • Zadbaj o wentylację pomieszczenia kuchennego za pomocą kratek wentylacyjnych i wyciągów kuchennych. Nadmierne nagromadzanie pary powstałej podczas gotowania może doprowadzić do puchnięcia płyt, frontów, blatów lub pękania i odbarwienia się powłok ochronnych.
  • Unikaj zetknięciu elementów meblowych z ostrymi przedmiotami, które mogą uszkodzić powierzchnie ochronną. Elementy uszkodzone są bardziej narażone na działanie czynników zewnętrznych.
  • Powinno się bezwzględnie unikać stawiania gorących garnków/naczyń bezpośrednio na powierzchnię blatu.
  • Nie dopuszczaj do powstania trwałych zabrudzeń, które mogą powodować przebarwienia.
  • Czyszczenie i konserwacja tylko łagodnymi środkami zgodnie z ich przeznaczeniem.

 

ELEMENTY MEBLI Z PŁYTY LAMINOWANEJ

Należy czyścić miękką ściereczką zwilżoną wodą, ewentualnie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Po usunięciu zabrudzeń z mebli trzeba je przetrzeć kilka razy flanelową szmatką i wytrzeć starannie do sucha.

Laminat w przeciwieństwo do folii czy lakieru stosuje się na powierzchniach prostych i gładkich. Fronty i korpusy laminowane są trwałe i nie niszczą się pod wpływem promieni UV. Łatwo utrzymać je w czystości. Dzięki odporności na działanie wysokich temperatur nadają się do stosowania w pobliżu piekarnika i innych źródeł ciepła. Laminowane płyty są jednak kruche i wymagają zabezpieczenia krawędzi, w postaci obrzeża. Nie należy narażać ich na wilgoć i zalanie, zaczną się w tych miejscach wybrzuszać, co nie podlega gwarancji.

 

FRONTY I ELEMENTY W WYSOKIM POŁYSKU

Należy używać delikatnych miękkich ściereczek bawełnianych, jedwabnych lub z mikrofibry. Większość typowych zabrudzeń (np. ślady tłustych palców, tłusty brud, kurz), może być z powodzeniem usunięte wilgotną ściereczką. Przy intensywnym zabrudzeniu można zastosować także płyn do szyb po czym należy przetrzeć powierzchnię czystą ściereczką nasączoną letnią wodą. Niedopuszczalne jest używanie preparatów (płynów, proszków, kremów) o właściwościach ściernych lub skoncentrowanych środków czyszczących.
Meble z lakierowanego MDF-u dostępne są w wariantach matowym i połyskującym.

Bez względu na materiał z jakiego wykonane są nasze fronty, zawsze powinniśmy zachować pewną ostrożność i nie narażać ich na uszkodzenia. Uderzenia ostrymi i twardymi przedmiotami mogą pozostawić trwałe ślady, zwłaszcza na frontach lakierowanych w postaci odprysków.
Fronty nie powinny być również narażone na zbyt długie działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz wody.

 

BLATY ROBOCZE LAMINOWANE

Należy czyścić przy użyciu miękkiej szmatki i ciepłej wody z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego przeznaczonego do stosowania w gospodarstwie domowym. Trudno usuwalne plamy zaleca się czyścić za pomocą odpowiednich płynów lub past nie zawierających dodatków ściernych.

Blaty kuchenne to najbardziej eksploatowany element kuchni. Materiał z jakiego jest wykonany (laminat) charakteryzuje się więc wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysoką temperaturę i promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak, że blaty z laminatu są niezniszczalne.

Długotrwały kontakt z wodą, bardzo wysoką temperaturą, czy silnymi środkami chemicznymi, może spowodować ich nieodwracalne uszkodzenie, które w takim wypadku nie jest objęte gwarancją.

Łączenia i krawędzie blatu muszą być bezwzględnie chronione przed działaniem wody.

Nie należy stawiać garnków, patelni oraz innych gorących naczyń (zwłaszcza ściągniętych bezpośrednio z płyty grzejnej lub wyciągniętych z piekarnika.) bezpośrednio na powierzchni blatu. Do tego celu należy używać odpowiednich podkładek.

Zaleca się nie otwierać zmywarki bezpośrednio po zakończeniu jej pracy, gdyż gorąca para oddziałująca na blat może doprowadzić do jego nieodwracalnego uszkodzenia. Zmywarka powinna być otwierana minimum 15 minut po zakończeniu programu.

Nie należy kroić ani używać ostrych narzędzi bezpośrednio na powierzchni blatu, ale wykorzystywać do tego celu deski i podkładki do krojenia.

Dokonywanie samodzielnych przeróbek, modyfikacji lub niewłaściwe użytkowanie i konserwacja, również mogą doprowadzić do trwałych uszkodzeń blatów lub mebli oraz utratą gwarancji.

 

FORNIR oraz DREWNO

Należy stosować produkty przeznaczone do pielęgnacji drewna.

 

ODPOWIEDNIE ZAMYKANIE

Prowadnice i zawiasy firmy Blum cechują się bezawaryjnością i niezmienną jakością ruchu. Mimo wszystko zawsze warto dostosować siłę zamykania frontu do zastosowanego systemu hamulców. Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek uniemożliwi działanie tych systemów, co może przyczynić się do ich uszkodzenia.

Nie przeciążaj szuflad i półek. Maksymalne obciążenia, wg zaleceń producentów:

  • SZUFLADA NA PROWADNICACH TELESKOPOWYCH – 10kg
  • SZUFLADA NA PROWADNICACH BLUM – od 30 do 50kg (zależnie od użytego systemu)
  • CARGO MINI (podblatowe) – 30kg (szer. 150-200), 50kg (szer. 300-600)
  • CARGO MIDI i MAXI (średnie i wysokie) – 80kg
  • CORNER (kosz do szafki narożnej) – 70kg
  • OBCIĄŻENIE SZAFEK WISZĄCYCH – ok. 15kg (zależnie od typu ściany montażu)

Korzystaj z urządzeń kuchennych zgodnie z zaleceniami ich producentów. Niewłaściwe użytkowanie zmywarki, piekarnika, lodówki i pozostałych urządzeń AGD może mieć negatywny wpływ na meble.

 

Zmywarka

Zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki, na skutek działania pary wodnej.

 

Gotowanie i para wodna

Gotowaniu zwykle towarzyszy powstawanie pary wodnej, której wpływ na meble jest bardzo niekorzystny. Długotrwałe oddziaływanie wysokiej temperatury i wilgoci na górne szafki, może spowodować puchnięcie korpusów szafek i odklejanie się folii z frontów MDF. Takie uszkodzenia nie są objęte gwarancją. Aby uniknąć tego problemu, podczas gotowania zawsze korzystajmy z włączonego okapu.

 

Piekarnik

Podczas pieczenia potraw, w piekarniku panują bardzo wysokie temperatury. Jeśli w trakcie tego procesu otworzymy drzwiczki piekarnika, gorąca para buchnie na wszystkie strony. Wystarczy zaledwie krótka chwila by wysoka temperatura zniszczyła folię frontu MDF. Reklamacja na takie uszkodzenia nie zostanie uznana, dlatego starajmy się otwierać piekarnik dopiero po jego wyłączeniu. Standardowe okienko pozwala w wystarczającym stopniu kontrolować stan potrawy.

 

Zalecenia ogólne

Przed użyciem jakichkolwiek środków czyszczących warto przeprowadzić test na małej i niewidocznej powierzchni z tego samego tworzywa. Pozwoli nam to uniknąć przypadkowego uszkodzenia mebli lub blatów, które mogą być nieodwracalne. Wszystkie zabrudzenia powinny być usuwane na bieżąco.